
Våre leverandører
Godt samarbeid med mange spennende aktører som fokuserer på miljø og kortreist produksjon.
Jacu Kaffebrenneri
Navnet kommer fra fuglen Jacu i Sør-Amerika. Den er kjent for å fly fra plantasje til plantasje i de tropiske områdene og lete etter de beste kaffebønnene. Denne historien har inspirert Jacu i Ålesund, som jobber for å finne verdens beste kaffebønner. Jacu søker etter de gode plantasjene og den optimale prosesseringen.
Jacu jobber med å finne brenneprofilen som henter frem det aller beste i kaffebønnene. De brenner på bestilling og pakker og sender normalt samme dag. Daglig fokus på å levere så god kaffe som mulig, både til privatkunder, kaffebarer og kafeer i hele Norge.
Besøk nettsidenHolli Mølle
Trygve Nesje etablerte i 2007 Holli Mølle på familiegården i Spydeberg i Østfold. I familien på morssiden var det drevet møllevirksomhet i mange hundre år opp til slutten av 1700-tallet. Driftsbygningen på gården ble bygget om og huser i dag kornmottak, tørke, avskallings- og renseanlegg, steinkverner, pakkeanlegg, lager og kontor.
På Holli Mølle lages melet på steinkverner. Kornet kommer inn mellom møllesteinene og blir knust til mel. Hele kornet males på Holli Mølle. Både skall, frøhvite og kime. På den måten sørges det for å få med alle næringsstoffer og all smak helt ut i melet. I produksjonen legges det vekt på at melet ikke blir for varmt. Skal bakeren få god enzymaktivitet i deigen, må mølla ha laget melet på en slik måte at dette er mulig.
“Urkorn” er en fellesbetegnelse på de eldste kornplantene i kornhistorien. En stor del av det kornet som kommer inn til Holli Mølle er enkorn, emmer og spelt. Dette er kornplanter som ikke har vært gjennom en foredling i laboratorier. Bare naturlig tilpasning til det miljøet de dyrkes i. Holli Mølle benytter også kornplanter som bare er noen hundre år gamle, som landhvete og svedjerug. Og de benytter de moderne sortene, spesielt hvete til siktet hvetemel.
Holli Mølle benytter korn som er økologisk dyrket i Norge. Felles for vårt dyrkernettverk er at de har dyrket kornet uten bruk av kunstgjødsel eller plantevernmidler.
Besøk nettsidenDelås Gård
Delås Gård er en familiedrevet regenerativ gård i Skjeberg.
Fokus på helhet, rikt jordsmonn og ærlig ren mat. Delås Gård driver økologisk, uten noen form for sprøyting eller kunstig gjødsling. Naturen får gjøre greia si. Sammen med dyrene lever familien til Raymund og Camilla på Delås med og i naturen og kretsløpene, samtidig som maten blir til.
Delås Gård har stort fokus på selvberging og vever arbeid og familielivet sammen. Produserer i tillegg mat som selges i selvbetjent gårdsbutikk (anbefaler et besøk dit!). Holder også kurs på gården, og foredrag ved forespørsel.
Delås Gård har gammelnorsk spælsau, egg fra beitehøns, honning, melk og melkeprodukter fra egne jerseykyr. Tilbyr selvplukk av hageblåbær, frukt og bær i sesong og lager økologiske hudpleieprodukter.
Lager også kjempegod levende vannkefir med egne bær, også kjent som Delås brus!
Besøk nettsidenBamsrudlåven
Gårdsis fra Bamsrudlåven, ved Mysen i Indre Østfold, er laget av egg fra egne frittgående høner og fersk melk fra nabogårdene. Iskremen er inspirert av italienernes geleto og tar utgangspunkt i ferske gode råvarer. Den har mindre fett og mindre luft enn vanlig iskrem, fordi vi bruker helmjølk og eggeplommer.
I 2010 ble hønehuset modernisert, og i dag er det 7500 frittgående høner på Bamsrud. Da det kom en frier fra nabogården med fersk melk i spannet, kom ideen om å lage en italiensk- inspirert melkeis med masse egg. Dagens melk og dagens egg blir dagens is! I 2013 startet isproduksjon med lokale råvarer i underlåven.
Besøk nettsidenRygge Meieri
Rygge Meieri er et lite ysteri som viderefører meierihistorien i de gamle tradisjonsrike lokalene ved Rygge stasjon.
Rygge Meieri ble opprinnelig etablert i 1879 og var i aktiv drift fram til 1947. Det var først i 2020 at et nytt meierieventyr startet opp i de ærverdige lokalene.
Rygge Meieri er det eneste lokale meieriet i Østfold-regionen som produserer lokalmat på økologisk melk fra egen gård. Her ystes norske spesialoster for hånd og yoghurt lages på tradisjonsrik metode.
Hele ysteprosessen foregår for hånd, alt fra skjæring, røring og snuing mens ostene modnes til de pakkes inn for hånd en og en. Hver eneste ost blir behandlet med ekte kjærlighet og håndverksglede. Dette er med på å gjøre hver ost unik og gi dem et rustikt kvalitetspreg.
Besøk nettsidenDyre Gård
Rygge har lenge hatt en variert jordbruks- og grønnsakproduksjon. De første jordbrukerne slo seg som regel ned på slake jorder som hellet mot syd eller vest. Det ga de beste og letteste dyrkningsforholdene. Dyre Gård ligger på en del av de slake jordene som går vest og sydvest for Dyreskogen på solsiden av Oslofjorden. I området finner man en rekke fornminner som forteller om at jorda har vært brukt lenge. Det har vært funnet kokegroper, hull etter husstolper, steinringer, bronsealderrøyser og jernaldergraver.
I 2011 ble det startet utplanting av de populære eplesortene Rød Aroma og Discovery. Våren 2015 ble det plantet ut 12 000 trær av typen Santana. Gården har i tillegg plantet ut 13 000 trær av sorten Holsteiner Cox. Dyre Gård har per nå ca. 35 000 epletrær.
Før utplantingen ble jorden tilsådd med eng og rikelig kløver som i flere år ble brukt som grønngjødsling for å skape nytt liv og biologisk mangfold i jorda. Jorda lå i disse årene i karens for å kunne bli godkjent som økologisk jord av Debio.
Fra utplantingen er det kun gjødslet og sprøytet med økologiske plantevernmidler som i hovedsak består av rapsolje og grønnsåpe. I tillegg har gården et rikt mangfold av nyttedyr som insekter og fugler som hjelper oss med å holde frukthagen fri for skadedyr. Gjødselet består hovedsaklig av kompostert “talle” fra økologisk kjøttproduksjon, kyllinggjødsel samt gressklipp fra området mellom epleradene.
Dyre Gård har eget gårdspresseri, med nytt produksjonsutstyr i moderne produksjonslokaler. På Dyre Gård dyrkes kun økologiske produkter.
Besøk nettsidenVäxbo Lin
Växbo Lin startet i 1990, på samme sted der lin har blitt produsert i århundrer. Hanna og Jacob Bruce kjøpte fabrikken i 2006 og sammen med sine ansatte vever og syr de linprodukter på fabrikken i Hälsingland.
Växbo Lin er et levende bevis på at det er mulig å ha din produksjon i Sverige. De mener det viktig at svensk industri fortsetter å leve slik at arbeidsplasser og kunnskap bevares. Så selv om kostnaden for én vever/syerske i Sverige tilsvarer ca 30 syersker i Asia, beholder Växbo Line produksjonen i Sverige. Målet er å veve sammen gamle håndverkstradisjoner med moderne design. Växbo Lin er overbevist om at vi må konsumere færre, men bedre ting.
Lin er en hardfør plante som vokser raskt. Den kan vokse på næringsfattig jord og dyrkes i land med ganske regnfull og kjølig klima, noe som gjør at lin vanligvis ikke trenger å vannes. Lin er sjelden utsatt for skadeinsekter, noe som gjør at lin krever mindre kunstgjødsel og sprøytemidler enn for eksempel bomull.
1 kg lin = 1 liter vann 1 kg bomull = 10 000 liter vann
Lin er en av de sterkeste plantefibrene som finnes. Dette gjør linproduktene våre slitesterke, slitesterke og kan brukes over lang tid. Et velstelt lin kan vare lenge og gå i arv og brukes i generasjoner.
Besøk nettsiden